top of page
Search

Atitudinea este totul

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Iris Crăciunescu

Tehnoredactor: Teodora Roșca

Grafician: Teodora Andrei


Ți s-a spus vreodată că trebuie să îți schimbi atitudinea? Poate că ți-ai mai auzit părinții, prietenii sau profesorii spunând asta și poate te-au și certat din cauza atitudinii pe care o aveai. Dar oare ce este această atitudine și cum o putem schimba?

Atitudinea este totul. De la felul în care vorbim, felul în care ne îmbrăcăm, ne machiem, ne facem părul, la modul în care gândim sau reacționăm în orice situație care apare, fiind mereu prezentă în viața noastră și dezvoltându-se pe baza experienței, educației, convingerilor, a trăsăturilor înnăscute, a anturajului și a evenimentelor semnificative din viața noastră.

Prima dată, conceptul de atitudine a fost prezentat de psihologului G. W. Allport în 1935, în viziunea lui atitudinile reprezentând „predispozițiile învățate de a reacționa cu consecvență față de un obiect sau o clasă de obiecte într-un mod favorabil sau nefavorabil”, acest lucru demonstrând faptul că atitudinile sunt învățate, nu instinctive, orientate spre pozitiv sau negativ, fiind de durată.

Printre cei care au încercat să definească atitudinile se numără și George Katona, care credea că atitudinile joacă un rol important în strategiile de marketing, acestea influențând anumite cumpărături pe care tindem să le facem și Guy Serraf, care credea că atitudinea nu este înnăscută, fiind un produs al educației și al experiențelor, rămânând deschisă la influențele externe.

Sunt convinsă că sunt foarte multe persoane care au cel puțin o cunoștință cu o atitudine pesimistă, care consideră că lucrurile nu o să meargă bine, că este neajutorată și că nu are sens să încerce să mai schimbe ceva pentru că, așa-i viața și așa e el. La polul opus, sunt persoanele care văd lucrurile într-un mod pozitiv, realist, care își asumă riscuri și care par în echilibru cu ele însele, dar și cu cei din jur. Așa cum afirma și politicianul Winston Churchill: „Atitudinea este un lucru mic care face o mare diferență”, aceasta putând fi o forță care ne împinge spre lucruri mărețe sau care, din contră, ne îngroapă în pământ.

Dar oare ne putem schimba atitudinea?

Deși atitudinea este un mod fix de gândire, aceasta poate fi schimbată, în timp, cu mult efort și motivație. Poți încerca să interacționezi cu oameni care au o mentalitate deschisă, optimistă pentru a le lua exemplu, poți să citești mai multe cărți pe această temă precum „Atitudinea este totul” - Jeff Keller sau „Puterea atitudinii pozitive” - Roger Fritz, poți să vezi filme și cel mai important pentru a-ți schimba atitudinea, trebuie să te uiți la tine, să te analizezi și să înțelegi ce te face să te comporți așa pentru că, în final, schimbarea poate sa vină doar din tine.


13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page