Redactor: Iris Crăciunescu
Tehnoredactor: Teodora Neagoe
Grafician: Raluca Șerba
Te-ai aflat vreodată într-un moment în care ai simțit că pierzi controlul asupra ta sau asupra realității? Poate te-a încercat un sentiment de panică sau chiar groază, pentru că nu știai ce se întâmplă cu tine. Pulsul creștea, vederea ți se încețoșa, iar, în corpul tău, se instala o stare generală de rău, fără un motiv anume. Probabil, pe moment, ți se părea că visezi, pentru că te simțeai cu totul deconectat de realitate, dar ai constatat după că suferi un atac de panică. Dacă și tu ai trecut prin ceva asemănător, măcar o dată în viață, am pregătit pentru tine câteva informații care te-ar putea ajuta.
Atacurile de panică reprezintă niște episoade scurte de anxietate, cu un debut brusc, ce pot prezenta un disconfort sau o senzație de frică, ba chiar groază, alături de o serie de simptome cognitive și somatice.
Conform site-ului medical „www.medlife.ro”, atacurile de panică afectează în jur de 10% din populație, majoritatea recuperându-se fără tratament.
Printre simptomele posibile unui atac de panică, se numără: palpitațiile, respirația tăiată, transpirația excesivă, durerea în piept, gura uscată, furnicături la nivelul degetelor, sentimentul de detașare față de realitate sau de sine, frica de a pierde controlul, frica de moarte.
Totuși, este foarte important să identificăm corect simptomele, deoarece atacurile de panică sunt confundate, deseori, cu atacurile de anxietate. Diferențele dintre cele două sunt următoarele:
Atacurile de panică se petrec brusc, fără un motiv clar, pe când atacurile de anxietate se dezvoltă gradual, în funcție de intensitate, de-a lungul timpului, sub niște circumstanțe clare;
Atacurile de panică dăunează foarte mult viața individului, având simptome fizice puternice, pe când atacurile de anxietate pot să fie și ușoare sau moderate;
Atacurile de anxietate pot prezenta și simptome precum iritabilitate, tulburări ale somnului sau dificultate de concentrare.
Iată, mai jos, câteva modalități de a trece mai ușor peste un atac de panică:
În primul rând, este foarte important să recunoști din timp simptomele unui atac de panică, pentru a putea face distincția dintre acesta și alte probleme de sănătate sau tulburări.
În al doilea rând, trebuie să te concentrezi pe modul în care respiri. Încearcă să respiri controlat pentru a preveni hiperventilația.
În al treilea rând, atunci când ești în mijlocul unui atac de panică, este indicat să încerci să îți distragi simțurile. Pentru asta, ai putea încerca să miroși ceva frumos, să atingi ceva moale, să privești ceva ce te face fericit sau să asculți muzică de relaxare. Toate aceste lucruri îți vor antrena simțurile și te vor face să îți redirecționezi atenția asupra unor lucruri care te fac să te simți bine, ameliorând, astfel, atacul de panică.
În al patrulea rând, trebuie să îți relaxezi corpul, deoarece, în timpul unui atac de panică, corpul nostru se află în stare de alertă, iar mușchii noștri se încordează. Pentru a te relaxa, ai putea încerca să faci puțin stretching, sport sau pur și simplu să faci o plimbare în aer liber.
Nu în ultimul rând, este foarte important să ne amintim că atacurile de panică sunt temporare, durând aproximativ 10-30 de minute.
O altă modalitate de a scăpa de atacurile de panică o poate reprezenta și terapia cognitiv-comportamentală, care ar ajuta la identificarea și schimbarea anumitor tipare ale gândurilor negative care contribuie la formarea atacului de panică.
Deși atacurile de panică sunt niște răspunsuri naturale la anumite situații stresante sau periculoase, ce nu au o cauză clară, dacă acestea încep să apară de mai multe ori pe parcursul unei zile sau chiar constant, fără un motiv anume, atunci poate să fie vorba de o tulburare de panică și se recomandă consultarea unui medic specializat în domeniu.
Comments