top of page
Search
Iulia Dobre

AMNEZIA

Redactor: Ioana Stamin

Tehnoredactor: Alice Anescu

Grafician: Alexandra Onofreiciuc





Mulți dintre noi au văzut în filme sau chiar în desene animate un personaj care suferea de amnezie. O lovitură la cap, toate ideile și amintirile sale dispăreau, altă lovitură și toate erau din nou în mintea personajului. Oare chiar așa funcționează sau pur și simplu am preluat informații false pe care le-am crezut o mare parte din copilăria noastră?

În primul rând, pentru a afla cum funcționează procesul acesta de uitare, trebuie să înțelegem cum se formează amintirile. Hipocampul se ocupă de stocarea amintirilor recente, care, cu timpul, sunt transferate în cortexul frontal, deoarece amintirile vechi sunt înlocuite de cele noi. Atunci când în creier pătrunde o informație sub orice formă (gând, melodie, sunet, stimul exterior), anumite sinapse se activează și, astfel, se formează altele noi.

Acum că știm minimul necesar, putem înțelege mai bine motivul pentru care nu mai suntem capabili să reținem noi informații sau nu putem să ne aducem aminte anumite momente din trecut. De asemenea, putem să aflăm răspunsul mai multor întrebări, precum: „Din ce cauză poate apărea amnezia?”, „Putem face ceva pentru a opri agravarea stării?”. Amnezia este o boală ce constă în pierderi parțiale sau totale de memorie, ce poate fi cauzată din varii motive, precum: o leziune la nivelul ariilor cerebrale, tulburări metabolice, tulburări convulsive sau perturbări psihologice.

Aceasta se poate clasifica în amnezie retrogradă (incapacitatea de a-ți aduce aminte evenimente trecute) sau anterogradă (deteriorarea capacității de a învăța noi informații). Totodată, există amnezie neurologică (cea prezentată mai sus), dar și amnezie disociativă, care este reprezentată de pierderi de memorie în urma unui eveniment ce a provocat un șoc emoțional.

Se poate manifesta și prin alte simptome: incapacitatea de a plasa corect în timp și spațiu evenimentele petrecute, apariția unor mișcări necoordonate (ce indică probleme neurologice), incapacitatea de a recunoaște persoane, stări de confuzie.

Înainte să descoperim tratamente și metodele prin care putem preveni boala, să aflăm răspunsul la întrebarea: „Dacă mă lovesc din nou la cap pot scăpa de amnezie?”. Ei bine, putem observa cât de dezinformați sunt oamenii prin intermediul unui studiu efectuat în SUA, în 2004, ce a arătat că 42% dintre americani și 26% dintre britanici consideră că o nouă leziune la nivelul capului este remediul cel mai eficient pentru a scăpa de amnezie. Doar din punct de vedere statistic, o persoană care a suferit o lovitură cerebrală este mai predispusă să sufere o a doua. Această a doua lovitură poate avea efecte și mai grave, sfârșindu-se în cazuri rare și cu moartea.

Așa că, iată câteva tratamente care sunt utilizate pentru a putea diminua efectele amneziei: psihoterapia, hipnoza (ajută în redobândirea anumitor amintiri), folosirea tehnologiei pentru a-i reaminti pacientului de anumite activități ce trebuie îndeplinite.

În schimb, pentru a trăi o viață fără grija că vom suferi de amnezie la un moment dat, putem să facem câte ceva pentru a o preveni. De exemplu, trebuie să reducem riscul leziunilor cerebrale (să purtăm cască atunci când mergem pe bicicletă, motocicletă etc.; să purtăm întotdeauna centura de siguranță la volan), trebuie să tratăm cât mai rapid orice infecție ce poate ajunge la cerebel și să evităm consumul excesiv de alcool și consumul de stupefiante.


58 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page