top of page
Search
Yasmine Bechi

Acnee sau boală psihică?


Redactor: Ilinca Pelivan

Tehnoredactor: Amalia Căzănaru

Grafician: Sara Iliescu




Toți am auzit de acnee și poate, la un moment dat, chiar ne-am confruntat cu aceasta. Pe scurt, este o afecțiune cronică și inflamatorie a pielii, care provoacă puncte albe, puncte negre și coșuri. Însă, te-ai întrebat vreodată cum poate influența acneea starea noastră psihică?

Se spune că acneea și depresia merg mână în mână. Poate părea bizar, fiind o afecțiune, cel puțin în aparență, fizică, însă adevărul este mult mai complex...

Desigur că nu toți pacienții care suferă de acnee vor avea probleme emoționale, însă cei cu un istoric de depresie, anxietate sau gânduri sinucigașe sunt mai predispuși. Ceea ce este cu adevărat surprinzător este că persoanele cu acnee se confruntă cu probleme psihice mai mult decât cele care sunt diagnosticate cu epilepsie sau diabet, conform unui studiu care a comparat răspunsurile date de pacienți care suferă de acnee și pacienți cu alte probleme medicale.

Pentru a detalia, acneea este, în primul rând, o afecțiune vizibilă, care se manifestă, în general, la o vârstă dificilă la care, emoțional vorbind, nu suntem pregătiți să o înfruntăm. Psihiatrul Madhulika A. Gupta, profesor la Universitatea Western Ontario din Londra, spune: „Chiar și acneea moderată poate fi dureroasă, deoarece apare atunci când imaginea corpului devine foarte importantă”.

Studiind această conexiune între acnee și psihic, specialiștii au descoperit că nu boala în sine cauzează probleme emoționale, ci tratamentul administrat pacienților care suferă de acnee, Roaccutane (care conține isotretinoin), dă anumite efecte secundare. În ultimii ani, un număr considerabil de pacienți care aveau acnee s-au sinucis. În principal, pentru că acest tratament crește riscul depresiei și al intențiilor de acest tip. Pentru a înțelege mai bine efectele medicamentului, este bine de știut că isotretinoinul este o substanță înrudită cu vitamina A care aparține unui grup de medicamente numite retinoizi. Deficiența de vitamina D are, deseori, legătură cu depresia. Este foarte posibil ca un nivel ridicat de vitamina A din medicament să interfereze cu vitamina D și, astfel, să contribuie la depresie. Însă, acest aspect nu a fost demonstrat științific, fiind doar o speculație.

În cadrul unui studiu din Suedia făcut între 1980 și 2001, pe 5756 de oameni, înainte, în timpul și după tratamentul cu isotretinoin pentru acneea severă, s-a descoperit că rata tentativelor de suicid era mai crescută la pacienții care se aflau în perioada de tratament și chiar și la cei a căror perioadă de tratament se încheiase de 6 luni. La 3 ani de la finalizarea experimentului rata de suicid a scăzut, ajungându-se la nivelul de dinaintea acestuia. În decursul a 12 ani, s-a demonstrat că nu există efecte definitive în ceea ce privește această problemă. Totodată, rata de suicid a fost mai crescută în rândul femeilor.

Puține studii au reușit să arate că Roaccutane-ul reduce anxietatea și depresia prin curățarea acneii desfiguratoare, cu toate că, până la urmă, dorința oricărei persoane care suferă de acnee este să scape de semnele lăsate de această afecțiune. Este foarte posibil ca isotretinoinul să acționeze asupra anumitor mecanisme biologice ale creierului, astfel rezultând depresia. Acest medicament a cauzat comportament depresiv în cadrul unor studii efectuate pe exemplare de șoareci din categoria tânără.

Cu toate că au fost efectuate numeroase studii despre efectele acneei asupra psihicului, această afecțiune constituie în continuare o reală problemă, afectând echilibrul emoțional al tuturor celor care se confruntă cu ea. Cred că cel mai important este să realizăm că acneea, ca orice altă afecțiune, este doar o mică parte din viața noastră care nu ne poate defini pe noi, ca persoane. Oamenii din jurul nostru văd ceea ce le arătăm noi și, din momentul în care înțelegem acest lucru, pot avea loc îmbunătățiri, atât în starea noastră de spirit, cât și în relațiile pe care le avem cu ceilalți. De fapt, totul se rezumă la mintea noastră și la modul în care ne raportăm lumii.

44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page