Redactor: Eduard Bodescu
Tehnoredactor: Daria Motoc
Fotograf: Ana Voiculescu
În articolul acesta am ales să vă vorbesc despre cele 12 reguli pe care Jordan Peterson le-a dezvoltat și dezbătut în cadrul cărții sale cu același nume. Fiecare regulă are scopul sau ținta ei. Bineînțeles, fiecare are datoria să judece în propriul său fel ideile expuse în raport cu sistemul de valori personale, însă ce îmi propun prin acest articol este să vă deschid ochii spre câteva puncte de vedere ale doctorului Peterson, idei care pe mine m-au captivat. Astfel, eu zic că e momentul să încep.
Regula numărul 1: Stai drept și cu umerii lăsați pe spate
Ce își propune regula aceasta să scoată în evidență este că o postură bună în societate joacă un rol cheie în felul în care suntem percepuți, dar și cum ne face pe noi să ne simțim, și aici o să dezvolt puțin. O postură dreaptă ne face să fim percepuți de cei din jur ca fiind dominanți, astfel, putem ajunge să deținem controlul unei conversații sau chiar a unei relații cu cineva. Faptul că ne face să ne simțim mai bine are legătură cu starea pe care ne-o provoacă acest stimul. Studiile (Paul Ekman are câteva specializate în zona aceasta) arată că există legături între modul în care stăm și starea noastră de spirit. Asta se datorează faptului că între mușchii din corp și creier există o strânsă legătură, iar canalul de comunicare are două capete ce reacționează în funcție de ce face unul din ele. Spre exemplu, dacă o să îți miști mușchii feței astfel încât să faci o expresie facială tristă, creierul tău va percepe faptul că ești trist doar din simplul fapt că mușchii feței i-au sugerat asta. Același principiu se aplică și la postura corpului. Dacă postura este bună, creierul va primi informația cum că self-confidence-ul tău este la cote înalte și vei avea o stare generală de încredere.
Regula numărul 2: Tratează-te pe tine ca pe cineva pe care ești responsabil să-l ajuți
Titlul poate fi puțin neclar, însă ceea ce vrea ideea aceasta să scoată în evidență este că e foarte important să te tratezi pe tine ca și cum ai trata pe cineva care are nevoie de ajutorul tău. Oamenii de obicei sunt buni în a ajuta o altă persoană, dar când vine vorba să se ajute pe ei înșiși sau să aibă grijă de ei înșiși, lucrurile nu stau foarte bine. Așa că, sfatul este să te îngrijești pe tine ca și cum te-ai îngriji de o persoană ce are nevoie de ajutorul tău.
Regula numărul 3: Împrietenește-te cu oameni care vor ce e mai bun pentru tine
Pare cât se poate de simplu și sfatul în sine chiar este simplu. Problema apare atunci când trebuie pus în practică. Cu toții știm cât este de greu să găsești un prieten sau o prietenă care să îți vrea binele, care să îți fie loial și nu toxic. Nimeni nu poate să garanteze că vei găsi o persoană de genul acesta, dar merită să încerci, pentru că atunci când o vei găsi, cu siguranță vei fi fericit.
Regula numărul 4: Compară-te cu tine de ieri, nu cu altcineva de azi
Până și Matthew McConaughey spunea în discursul său când a câștigat Oscarul că eroul său este el din viitor. Cel mai bun mod de a avansa în viață și cel mai sănătos totodată este să te compari cu tine însuți, nu cu altcineva. Bineînțeles, competiția este foarte importantă, însă, în final, singurul cu care ar trebui să te compari ești tu din trecut, pentru că cel mai important este să îți vezi propriul progres și să vrei să continui procesul acesta.
Regula numărul 5: Nu îți lăsa copilul să facă ceva ce te-ar putea face să nu îl placi
O să spun, în primul rând, că unele traduceri din engleză sunt puțin forțate, cum e și în cazul de față. Aparent, e o regulă de parenting și poate că nu ajută un adolescent acum, însă, când veți deveni părinți, cu siguranță va fi de ajutor. Dacă nu îți place un comportament al copilului tău, nu îl lăsa să îl perpetueze, deoarece dacă tu, ca părintele lui, nu poți tolera ceea ce face, cu siguranță nici societatea nu va tolera acest lucru și e mai bine să îl oprești.
Regula numărul 6: Pune-ți ordine în propria ta casă înainte să judeci lumea din exterior
Bineînțeles, casa este un termen folosit la modul figurat. Termenul acesta se referă la propria ta viață. Fie că vorbim despre relațiile tale cu alți oameni sau situații încurcate în care te afli, ar fi mai bine să le rezolvi pe acelea înainte să începi să judeci alte persoane. În acest mod, vei avea o altă perspectivă asupra greutăților sau situațiilor cu care se confruntă alții. Nimeni nu are o viață perfectă și nici un comportament perfect, astfel că judecarea altor persoane trebuie făcută doar în baza unor argumente foarte solide și cât se poate de obiective.
Deoarece observ faptul că articolul ar fi destul de lung dacă aș continua până la final cu cele 12 reguli, vă voi lăsa pentru moment cu acestea 6, iar în partea a doua voi veni cu restul. Până atunci, vă las să reflectați asupra acestor idei și vă aștept să citiți și următorul articol atunci când va fi postat.
コメント