top of page
Search

Rizz

Redactor: Elena Radu

Tehnoredactor: Alice Anescu

Grafician: Ana Voiculescu

Un cuvânt atât de controversat care și-a câștigat faima datorită TikTok-ului. Cred că fiecare din noi a fost la început confuz: ce înseamnă „rizz”? Poate nici acum, la câteva luni după popularizarea acestuia, nu ești chiar sigur ce este.

Se pare că Twitch streamer-ul și YouTuber-ul Kai Cenat a fost cel de la care a plecat cuvântul, fiind cel care a creat „Rizz Academy”, un program prin care își ajuta prietenii să flirteze mai eficient și să impresioneze persoana pe care o scot la întâlnire. Practic, Kai Cenat folosește „rizz-ul” atunci când vrea să impresioneze fete.

Altă explicație este că rizz este prescurtarea de la „carismă”. Fiecare din noi are carismă – mă rog, mai multă sau mai puțină –, dar contează și cum o folosim, și ce tip de carismă e: autoritară, focus, vizionară, bunătate. Carisma autoritară presupune impunerea punctelor de vedere prin dominanța interlocutorului, pe când carisma de tip focus face interlocutorul să se simtă auzit și respectat. Bunătatea, ca tip de carismă, se referă la o persoană care știe cum să vorbească cu tine astfel încât să te simți bine, în siguranță. Ultimul tip de carismă, cel vizionar, presupune inspirarea celeilalte persoane cu idei sau păreri puternice și curajoase.

Acum probabil ești și mai confuz, nu-i așa? Chiar nu ai de ce. Gândește-te de ce tipuri de carismă ai nevoie pentru a atrage un partener. Probabil vrei să-i faci să se simtă de parcă sunt singura persoană din încăpere, adică apelezi, în principal, la carisma de tip focus. Apoi, depinde de fiecare persoană de ce alt tip de carismă este atrasă.

Dar ce înțeles are cuvântul pe TikTok până la urmă?

Rizz înseamnă să fii încrezător în capacitatea ta de a atrage persoane (de obicei, romantic), iar de aici au plecat mai multe feluri de rizz: W rizz (winner rizz), L rizz(loser rizz)/ negative rizz, unspoken rizz (simpla ta înfățișare e de ajuns să facă impresie bună) etc. Semnificația cuvântului se schimbă de la lună la lună și are diferite semnificații pentru fiecare persoană.

De exemplu, i-am luat un mic interviu unui coleg, hai să-i spunem Rizzler, în care, printre altele, l-am întrebat și ce înseamnă sintagma pentru el.

  1. Ce înseamnă rizz pentru tine?

Rizzler: „Ei bine, nici acum nu-mi zice ceva anume, însă cred că este modul unic în care te prezinți în fața celorlalți. Poate părea stupid ceea ce faci, sau nu, dar ești tu însuți și ești diferit.”

  1. Care consideri că sunt trăsăturile pe care o persoană ar trebui să le aibă pentru a avea rizz?

Rizzler: „Nu există trăsături definitorii rizz-ului, în opinia mea. Trebuie să ai ceva special, să nu fii ca alții. Îți câștigi farmecul prin curaj și încredere în tine. Trebuie să fii natural. Nu copia vedetele de pe internet. Nu-ți fie teamă să te întreci cu tine și să îți dezvolți rizz-ul.”

  1. Crezi că aroganța e importantă pentru a fi mai dorit?

Rizzler: „Nu aroganța este caracteristică rizz-ului meu, ci faptul că încerc să mă joc cu înțelesul cuvintelor. Pun mult accent pe comunicarea paraverbală și nonverbală. În funcție de cum articulez o propoziție poate avea mult mai multe înțelesuri. Oricum, e foarte important să crezi în ceea ce zici și să fii convingător. Cu cât ești mai detașat, cu atât ești mai rizzmatic.”

  1. Apariția pick up lines-urilor (with rizz) ți se pare că poate afecta relațiile? Adică ideea de relație devine, oarecum, mai superficială?

Rizzler: „Rizz-ul forțat superficializează dacă nu se potrivește cu persoana respectivă și cu ce îi vine natural. Relația nu are cum să fie stricată dacă ambele persoane se comportă ca de obicei.”

În final, după cum a zis și Rizzler, fiecare persoană are rizz-ul ei. Oricât de nemulțumit ai fi cu al tău, gândește-te că e cineva pentru tine, care te va aprecia pentru ceea ce ești. Cu carismă demențială sau nu.



Bibliografie:

47 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page